STILIZOVANJE: VOSAK ZA KOSU

Za SJAJnu frizuru i "opaki" look!

Vosak za kosu, kao veoma popularan proizvod za stilizovanje, idealan je za teksturisanje kose, odnosno definisanje tanjih ili debljih pramenova, u zavisnosti od željene frizure. Voskom se postiže srednja čvrstoća frizure, koja tokom dana ipak može lagano da "popusti".

Vosak za Kosu

Kao što mu i samo ime kaže, ovo je preparat na bazi voska. Zbog toga se vosak za kosu "ne suši" i to je njegova osnovna razlika u odnosu na gel ili penu za kosu, koji su preparati na bazi vode. Zato kosa nakon stavljanja voska ostaje savitljiva, dok se "vodeni" preparati suše i ukrućuju je.

Ova osobina voska dozvoljava vam da tokom dana popravite frizuru, pa čak i napravite drugačiju, samo uz pomoć vaših prstiju. Ali to je razlog i što se vosak malo teže ispira, stoga se preporučuje upotreba kvalitetnijeg šampona.

Vosak za kosu sjajan je za:

 • postizanje teksture i čvrstoće kratkih i poludugih frizura, naročito kod kovrdžave kose
 • definisanje lokni, uz ublažavanje kovrdžavosti
 • razdvajanje kose u pramenove, a zatim i njihovo stilizovanje po želji
 • pravljenje neurednih frizura i definisanje slojevito ošišane kose
 • sklanjanje i držanje šiški na strani
 • ekstra definiciju i teksturu vrhova

Vosak je najbolje stavljati na čistu kosu. Možete ga stavljati i na suvu i na vlažnu kosu, a najbolje će ipak delovati na suvoj kosi. Efekti na kosi mogu biti različiti, u zavisnosti prvenstveno od debljine i gustine kose.

Najbolje ga je koristiti na kratkoj ili poludugoj kosi, dok se vosak za kosu ne preporučuje osobama sa mekanom, tankom ili ravnom kosom, jer bi mogao ostaviti utisak masne i slepljene kose. Treba imati na umu da će od tipa kose zavisiti i količina i vrsta voska koji treba koristiti.

Vosak vam može pomoći da postignete onaj "opaki" look, koji ste oduvek želeli, ako je odgovarajući za vaš tip kose. Ali on neće učiniti ništa dobro za vas, ako ne znate kako da ga pravilno nanesete.

Kako pravilno naneti vosak za kosu?

Najbolji Vosak za Kosu
 1. Izvadite manju količinu voska koristeći 3 srednja prsta. Pazite da ne preterate, bolje ga je dodavati po malo dok ne postignete željeni izgled.

 2. Protrljajte ga između prstiju, kako bi ga ravnomerno rasporedili i malo zagrejali, jer se tako najlakše nanosi. Vodite računa da vam na prstima ne ostanu grudvice voska.

  Šiške:

 3. Stavite jednu ruku ispod šiški, a zatim i prođite prstima kroz njih. Zatim prste jedne ruke stavite ispod, a prste druge iznad šiški i pritisnite, praveći nešto kao sendvič od šiški. Zatim povucite i nanesite vosak na šiške.

  Igrajte se sa šiškama – savijajte ih, ispravljate, pravite špiceve... Nije bitno šta ćete da radite, vi menjajte frizuru, a vosak će je držati onako kako ste zamislili.

  Ostatak kose:

 4. Jedan od načina je da gurate kosu prema nazad klizeći prstima kroz nju. Po potrebi dodavajte još voska i ponavljajte postupak. Ovako ćete vosak ravnomerno naneti, a dobićete izgled kose zalizane unazad.

  Ukoliko ne želite ovakav stil, radite sa kosom šta god želite dok ne budete zadovoljni izgledom. Sve će dugo stajati kako treba, pod uslovom da ste stavili dovoljno voska.

Trikovi / Saveti

 • Ukoliko koristite jako tvrd vosak za kosu, prvo ga malo zagrejte fenom, biće mnogo lakši za upotrebu.

 • Bez obzira da li ste koristili mnogo ili samo malo voska, uveče obavezno operite kosu, jer ne želite da spavate sa voskom na glavi.

 • Vosak na dugoj kosi može učiniti da izgleda kao da je masna, zato budite pažljivi ako se odlučite da ga koristite.

 • Vodite računa da ga ravnomerno rasporedite po kosi, jer na taj način neće biti "vidljiv".


Vosak za kosu pruža vam mogućnost pravljenja raznovrsnih frizura, zato slobodno eksperimentišite. Međutim, ako nikako ne uspevate da napravite frizuru kakvu želite, moguće je da vosak za kosu jednostavno nije dobar izbor za vaš tip kose.

Rešenje je jednostavno: probajte neke druge proizvode za stilizovanje, dok ne pronađete idealan za vašu kosu. A idealan POSTOJI, jer izbor je zaista velik.


A šta VI mislite o ovome što ste upravo pročitali?

FACEBOOK

NEWSLETTER

Prijavite se za redovna obaveštenja o novim sadržajima na sajtu.