PRANJE KOSE / ŠAMPONIRANJE

Naučite kako se pravilno pere kosa

Pravilno pranje kose je osnovni korak ka zdravoj i lepoj kosi. Veoma je bitno da ne potcenite važnost ovoga i učinite istu grešku kao većina ljudi.

Pravilno Pranje Kose

Možda će vam pranje kose izgledati kao neka nepotrebna nauka, ali verujte, ako uvek ispoštujete sledećih nekoliko koraka i vaša kosa će vam se odužiti na najlepši i najzdraviji mogući način!

Prvo što treba da uradite je da kosu pravilno raščešljate, kako bi razmrsili čvorove i izbegli da vam kosa nakon pranja bude još zamršenija.

Na redu je šamponiranje, a to podrazumeva odabir pravog šampona i prave količine šampona.

U zavisnosti od tipa vaše kose, koristite kvalitetne (i malo skuplje, ali nemojte da žalite) šampone za normalnu, masnu ili suvu kosu.

U slučaju preterano masne ili suve kose posavetujte se sa vašim frizerom, odnosno dermatologom, ako je u pitanju baš ekstreman slučaj.

Nakon odabira pravog šampona spremni ste za pranje kose. Kosu je potrebno potpuno pokvasiti vodom. Prođite prstima kroz kosu, da biste se uverili da je voda prodrla do kože. Obavezno koristite toplu vodu (ne vruću i ne hladnu), koja pomaže da površinski sloj kose bolje apsorbuje sastojke šampona i učini ih efektivnijim. A takođe i lakše se uklanjaju mrtve ćelije kože sa temena glave. I nemojte gnječiti i tresti kosu da bi odstranili vodu.

Kako odrediti optimalnu količinu šampona?

To je i najčešća greška koja se pravi prilikom pranja kose, jer ljudi ne shvataju važnost toga. Previše ili premalo šampona može imati negativne posledice po vašu kosu.

U zavisnosti od dužine kose, sipajte na dlan sledeće količine šampona i sigurno nećete pogrešiti:

  • za kratku kosu krug prečnika oko 1.5 cm
  • za srednju dužinu kose krug prečnika oko 2.5 cm
  • za dugu kosu krug prečnika oko 4 cm

Protrljajte šampon između dlanova i nanesite ga na teme. Vrhovima prstiju nežno utrljavajte šampon i masirajte teme, dok se ne napravi pena. Nemojte šampon utrljavati u celu dužinu kose, jer možete oštetiti površinski sloj kose. Dovoljno je da samo prolazite prstima kroz celu kosu, kako bi se pena ravnomerno rasporedila.

I nemojte nanositi šampon na vrhove, jer on može biti jedan od uzročnika ispucalih vrhova.

Zatim isperite kosu u potpunosti. Veoma je važno uvek dobro isprati šampon, prolazeći prstima kroz kosu, a isto važi i za teme. Šamponi sadrže sastojke koji vam mogu isušiti teme i dovesti do svraba.

Ponovite postupak i videćete da će pene sada biti mnogo više i biće mnogo gušća. To znači da ste uklonili (ili bar značajno smanjili) prljavštinu i masnoću koja je bila na kosi. Ako vam je pri prvom šamponiranju pena veoma gusta nije neophodno da ponavljate proces.

Vaša kosa je sada oprana, čista i spremna za sledeća 2 koraka...


A šta VI mislite o ovome što ste upravo pročitali?

FACEBOOK

NEWSLETTER

Prijavite se za redovna obaveštenja o novim sadržajima na sajtu.