STILIZOVANJE: LAK ZA KOSU

Za trajno savršen oblik u svakoj (ne)prilici

"Kako zadržati oblik" - najteži je deo stilizovanja mnogih frizura, a tada lak za kosu stupa na scenu. Za "to" je najkorisniji.

Lak za Kosu

Međutim, pre nego što zgrabite bocu i krenete da prskate po kosi važno je da shvatite da postoje različite vrste lakova za kosu, u zavisnosti od tipa kose i onoga što želite da postignete.

A isto toliko je važno i da znate kako lak za kosu pravilno odabrati i koristiti da bi se postigli najbolji i najlepši rezultati. Pa da počnemo...

Vrste i pravilan odabir lakova za kosu

Najvažnija karakteristika ovog proizvoda je stepen čvrstoće koji obezbeđuje vašoj frizuri. I po tom kriterijumu lakove za kosu možemo podeliti na blage, snažne i ultra jake.

Blagi

Ovi lakovi obezbeđuju blažu do umerenu čvrstoću i idealan su izbor ako želite da vaše kovrdže ili talasaste lokne bezbrižno prate vaše pokrete ili prirodno lepršaju na povetarcu, a da pri tom ne pokvarite oblik frizure.

Ukoliko imate kratku kosu blaži lak će držati vašu frizuru pod kontrolom, a izbeći ćete ukrućivanje pramenova kose. Sjajan izbor za svakodnevnu upotrebu.

Snažni

Ovi lakovi držaće praktično čitavu kosu čvrsto u mestu i zato su sjajni za razne aktivnosti odnosno različite vremenske (ne)prilike. Takođe su pogodni za složenije frizure kojima je potrebna veća "podrška" kako bi zadržale oblik.

Odličan su izbor za manje komplikovane podignute frizure, kao i za učvršćivanje određenih delova frizure, pogotovo šiški.

Ultra jaki

Lakovi sa najjačim stepenom čvrstoće, koji se veoma brzo suše i namenjeni su da čvrsto i dugo "drže" veoma složene frizure, čak i pod najgorim vremenskim uslovima.

Možete ih koristiti i za frizure zalizane unazad ili recimo one špicaste kratke frizure, prethodno stilizovane gelom.

Imajte u vidu da nemaju svi brand-ovi sve vrste lakova.


Međutim, pored jačine učvršćivanja kao najvažnijeg faktora, prilikom izbora laka za kosu bitno je uzeti u obzir i neke druge karakteristike proizvoda:

 • Miris
  U ponudi postoje parfimisani lakovi sa raznim voćnim i cvetnim mirisima, a naravno i oni bez. Ukoliko koristite veoma mirišljav šampon ili balzam savetujemo upotrebu laka bez mirisa ili eventualno nekog koji se sa njima "slaže".

 • Način nanošenja
  U zavisnosti od načina na koji se nanose postoje 2 vrste lakova za kosu: sprejevi sa kontinuiranim / neprekidnim prskanjem i sprejevi sa pumpicom (kod nas još uvek vrlo retki) koji izbacuju manje količine proizvoda sa prekidima. Izaberite sami koji bolje odgovaraju vašem stilu.

 • Zaštitni faktor
  Postoje lakovi za kosu koji vam nude zaštitu od sunčevog UV zračenja, kao i oni otporni na vlagu. Ovakve proizvode birajte prema eventualnim problemima vaše kose, odnosno lokalnoj klimi.

 • Tip kose
  Neki lakovi nude specijalni tretman za određene tipove kose. Tako postoje lakovi sa posebnim formulama za kovrdže, kao i raznim anti-friz svojstvima, zatim i za dodatni sjaj ili volumen kose, kao i posvetljivanje farbane kose.

Upoznati sa vrstama lakova? OK, sledeća bitna stvar je i da umete da pravilno odlučite koji je najbolji izbor za određenu frizuru za taj dan ili određenu priliku.

Naprimer, ako planirate da provedete dan napolju po vetrovitom vremenu trebaće vam čvršći lak. Za prirodniji i opušteniji look dobar izbor je blagi, dok će složenije svečane ili recimo punk frizure svakako zahtevati ultra jaki lak za kosu.

Zato mnogi u svojim ormarićima imaju više različitih lakova, kako bi im uvek pri ruci bio najbolji za određeni stil.

Dakle, prilikom izbora uvek se vodite kako tipom i potrebama vaše kose, tako i prilikom za koju se spremate.

Kako pravilno koristiti lak za kosu

Pravilno korišćenje laka svakako podrazumeva više od držanja boce blizu glave i pritiskanja dugmića.

Prvenstveno treba da znate tačno "zašto" koristite lak i "kako" postići najbolje rezultate, a sve u cilju dobijanja savršene frizure. Lak treba nanositi sa rastojanja od 30-ak cm i veoma je bitno da se pridržavate toga.

Evo sjajnih saveta kako da najbolje koristite lak i to u različitim situacijama:

 • Obično stilizovanje
  Nanesite lak na lokne koje želite da namestite, možete i dok su još vlažne. Četkom ga rasporedite i odmah namestite kosu u željeni položaj – većina lakova se veoma brzo suši i odlaganje može pokvariti vašu nameru. Dodatno malo prsnite preko nameštenog dela za savršen finiš, koji će osigurati da kosa i ostane tu gde jeste.

 • Maksimalna čvrstoća
  Za maksimalnu čvrstoću prvo namestite frizuru, a zatim još detaljno isprskajte lak preko čitave kose, trudeći se da one "problematične" delove držite rukom dok lak ne "obavi svoje" (dovoljno je nekoliko sekundi).

 • Volumen
  Za postizanje ekstra volumena probajte sledeću tehniku: savijte se u struku i u položaju glavom prema dole rastresite kosu. Zatim se ispravite i krenite da podižete manje pramenove kose prskajući malo laka ispod njih. Sačekajte nekoliko sekundi svaki put pre nego što pređete na sledeći pramen.

  Na ovaj način ćete podići kosu od vlasišta i postići predivan volumen. Nakon toga oblikujte frizuru kako želite i po potrebi dodavajte još laka.

Trikovi / Saveti

 • Prilikom nanošenja laka uvek pomerajte bočicu napred-nazad, sve dok ne prestanete da prskate. Nikad nemojte da prskate na jedno mesto.

 • Ukoliko imate suvu kosu koristite lakove bez alkohola, jer isušuje kosu. Nažalost, bićete uskraćeni za veliki broj brand-ova i vrsta, jer većina lakova sadrži alkohol.

 • Sa druge strane, ako je vaša kosa masna izbegavajte lakove za dodatni sjaj kose.

 • Lakovi pored alkohola sadrže i razne hemikalije i zato, ukoliko ga često koristite, vodite računa da redovno i pravilno perete kosu, kako bi održali njeno zdravlje i uklonili eventualne ostatke na kosi.

Pažnja!

 • Većina lakova je zapaljiva i nikad ih ne treba koristiti istovremeno sa peglom, figarom ili fenom za kosu, jer i najmanja varnica iz ovih aparata može izazvati katastrofu.

 • Takođe, pazite da ne prsnete lak za kosu u oči, jer može dovesti do upale.


Lak za kosu je sjajan proizvod pogodan za većinu frizura i tipova kose. Odaberite ga i koristite na pravi način i pomoći će vam da napravite mnogo predivnih frizura, od onih jednostavnijih, pa do najsloženijih podignutih frizura.

Naravno, ukoliko lak za kosu ne odgovara zahtevima vašeg stila ili tipa kose postoje i drugi proizvodi namenjeni isključivo oblikovanju kose. Gel, vosak i pena su najkorišćeniji i neki od njih će sigurno (opet uz pravilan izbor i primenu) zadovoljiti i najzahtevnije.


A šta VI mislite o ovome što ste upravo pročitali?

FACEBOOK

NEWSLETTER

Prijavite se za redovna obaveštenja o novim sadržajima na sajtu.