STILIZOVANJE: GEL ZA KOSU

Za savršeno oblikovanu frizuru koja TRAJE!

Ako želite da kosu čvrsto i dugo držite u željenom obliku gel za kosu je definitivno pravi proizvod za stilizovanje vaše frizure.

Gel za Kosu

Ova gusta i lepljiva masa posebno može biti efikasna na kovrdžavoj i talasastoj kosi, jer će čvrsto držati te kovrdže i talase tokom dana.

Sa druge strane, gel nije baš pogodan za osobe sa izrazito mekanom, tankom ili ravnom kosom, jer bi je mogao dodatno pritisnuti i slepiti.

Rezultat koji se dobija sa gelom sličan je onom sa voskom, ali frizura će ipak biti čvršća i trajnija, a postićete i "vlažni look".

Gel za kosu sjajan je za:

 • oblikovanje kratkih frizura
 • obuzdavanje razuzdanih lokni
 • definisanje kraćih i dužih kovrdža
 • pravljenje čupavih, zalizanih i čiroki frizura
 • pravljenje špicastih vrhova

Većina gelova postoji u više jačina, a odabir treba da zavisi od tipa vaše kose i stila koji želite da postignete. Najbolje bi bilo da isprobate više marki i jačina, dok ne pronađete idealan za vas.

Kako pravilno naneti gel za kosu?

 1. Za najbolji efekat gel treba stavljati na tek opranu i blago peškirom prosušenu (ne suvu) kosu.

 2. Uzmite manju količinu između dlanova i protrljajte ih, kako bi ravnomerno rasporedili gel. Vodite računa da previše gela može biti pogubno za frizuru, a premalo neće biti dovoljno efektno. Dovoljno je otprilike oko 1-2 kašičice, u zavisnosti od dužine kose.

 3. Gel za kosu možete naneti na više načina, a ovo su dva najefektnija:

  * U uspravnom položaju počevši od prednje strane, brzim pokretima nanosite gel prstima ravnomerno u kosu. I obratite pažnju da ga nanesete sve do korena kose.

  * Nagnite glavu napred prema dole i nanesite ga ravnomerno u čitavu dužinu kose. Ovo je sjajan način da postignete volumen ako imate kovrdžavu ili talasastu kosu, naročito pri korenu.

Trikovi / Saveti

Najbolji Gel za Kosu
 • Nakon što ste gel protrljali kroz ruke, mahnite par puta kroz vazduh, a zatim ga nanesite. Ovako ćete postići idealnu strukturu gela pre stavljanja.

 • Nemojte da koristite jači gel nego što je potreban za vašu kosu. Korišćenjem prejakog gela mogli bi da izgledate kao da imate kacigu na glavi, a takav look retko kome dobro stoji. A isto se odnosi i na količinu gela.

 • Gelu je potrebno neko vreme da se stvrdne. Budite strpljivi, nemojte da stavljate još gela samo zato što se nije stvrdnuo.

 • U žurbi ste i želite samo malo da popravite frizuru? Naravno, ali nemojte stavljati gel na kosu na kojoj on već postoji. Za reaktivaciju gela samo isprskajte malo kosu vodom i ponovo je namestite. Idealno bi bilo koristiti neku flašicu koja ima pumpicu sa prskalicom.

 • Za ekstra volumen kose nanesite malu količinu proizvoda pri korenu. Ako ga nanesete na vrhove, spustiće vam kosu.

 • Ali ako imate masnu kosu izbegavajte da stavljate gel pri korenu kose ili ako je niste prali duže od jednog dana.

 • Imajte na umu da će vam za neke frizure, ukoliko želite da vam dugo traju, trebati veća količina gela. Zato ograničite veoma zahtevne frizure samo za specijalne prilike.

 • Ako imate kratku kosu nemojte da trošite mnogo novca na gel za kosu. Običan gel iz supermarketa (ali ne baš najjeftiniji) imaće isti učinak kao i mnogo skuplji brendirani. Ali ako imate zahtevnu frizuru nikako nemojte da štedite.

Pažnja!

 • Ukoliko vam gel za kosu izazove promenu boje skalpa ili svrab, odmah dobro operite kosu – moguće je da ste alergični na neki od sastojaka.

 • Ako imate suvu kosu izbegavajte gelove koji sadrže alkohol, jer on dodatno isušuje.

 • Moguće je da vam od gela ostanu beli tragovi na kosi, nešto slično kao perut. Ovo može da znači jedno od sledećih stvari:

  * Najverovatnije je da stavljate previše gela – zato ili ga stavljajte manje ili, ako tako ne postižete željenu čvrstoću frizure, uzmite neki jači gel.

  * Moguće je i da koristite prejak gel za vašu kosu – uzmite neki sa manjim stepenom jačine.

  * Još jedna mogućnost je da koristite baš jeftin i nekvalitetan gel za kosu.


Gel je sjajan preparat za stilizovanje frizura i ukoliko se budete pridržavali ovoga što ste pročitali imaćete sa njim samo lepe trenutke. U suprotnom on može postati noćna mora za vas i vašu frizuru.

Gel za kosu je idealan za eksperimentisanje, zato nemojte da se zadovoljavate sa jednom uspešno napravljenom frizurom, a pogotovo nemojte da odustajete nakon neuspešne.

Međutim, ako nikako ne uspevate da napravite frizuru kakvu želite moguće je da gel za kosu jednostavno nije dobar izbor za vaš tip kose.

Rešenje je jednostavno: probajte neke druge proizvode za stilizovanje, dok ne pronađete idealan za vašu kosu. Izbor je zaista velik.


A šta VI mislite o ovome što ste upravo pročitali?

FACEBOOK

NEWSLETTER

Prijavite se za redovna obaveštenja o novim sadržajima na sajtu.