Idealne i pogrešne frizure za ovalno lice

Imate ovalno lice? Smatrajte se srećnicom. Jer najbrojnije su upravo frizure za ovalno lice. Ustvari, gotovo sve frizure su dobre za ovaj savršeno izbalansirani oblik.

Zato, frizure birajte više prema teksturi i tipu kose, jer stvarno imate neverovatno mnogo slobode da istaknete ono najbolje što vaše lice nudi.

Iskoristite brojnost i raznovrsnost frizura za ovalno lice i menjajte ih što češće. Nemojte da se "zakopate" sa jednom frizurom koja vam dobro stoji, jer mnogi bi "ubili" da imaju ono što je vama priroda podarila.

Iako vam pristaju gotovo sve frizure neke su ipak bolje od drugih i o nekim stvarima ipak treba voditi računa. Evo šta vam preporučujemo...

Idealne frizure za ovalno lice

 • Kratke, srednje, duge, slojevite, paž. Sve su ovo dobre frizure za ovalno lice. Jedino o čemu trebate da razmislite je koji deo lica želite da istaknete.

  Recimo, kratka frizura blago zaobljena prema vilici istaći će vaše jagodice.

  Duga kosa? Stavite je iza ušiju, a donji deo kose pustite da vam pada napred preko ramena i grudi. Ovo je divna frizura ako želite da istaknete vaše oči ili osmeh.

  Srednje duga talasasta kosa koja vam opušteno pada preko ramena, a istovremeno je diskretno sklonjena sa lica prema nazad, idealno će istaći savršenstvo ovog oblika i prikazati vaše lice u punom sjaju.

  Naravno, ako neke delove lica baš i ne želite da ističete, izaberite malo "zatvorenije varijante" frizura.

 • Ne znate šta za svečanu priliku? Napravite klasičnu punđu, sjajno će vam stajati.

 • Šiške: Slobodno eksperimentišite sa šiškama, one su idealne za to. Ali nemojte da preterujete, kako ne bi nepotrebno narušili ovalni oblik lica.

 • Mali trik prilikom farbanja: Tamniji pramenovi oko lica još više će naglasiti ovalni oblik lica.

Pogrešne frizure za ovalno lice

Uzevši u obzir savršenstvo ovog oblika jako je malo pogrešnih frizura za ovalno lice. Vodite računa o sledećih nekoliko stvari i neće biti problema.

 • Izbegavajte svaku frizuru koja vam pada preko lica i očiju, odnosno frizuru koja pokriva vaš divni ovalni oblik lica.

 • Budite oprezni kod frizura sa šiškama, jer bi licu mogle dodati nepotrebnu širinu i tako pokvariti njegov savršeni balans. To se posebno odnosi na duge ravne šiške.

 • U principu, izbegavajte sve oblike frizura koje licu dodaju širinu, odnosno visinu. Ovalnom licu nije potrebno ništa dodavati niti oduzimati, ono je jednostavno perfektno.

A da bi vam bilo još jasnije, pogledajte i na primerima kratke, srednje i duge kose, koje su dobre, a koje loše frizure za ovalno lice:

Primer dobre kratke frizure

Kratke Frizure za Ovalno Lice

Ova frizura ima određenu visinu na vrhu, sa tanjim kosim šiškama koje privlače pažnju na predeo očiju. Ovo je dobra frizura za ovalno lice, jer nema negativan efekat na dužinu, kao ni na širinu lica.

Ovaj oblik kratke frizure bi vam takođe lepo stajao i u varijanti bez šiški.

Primer loše kratke frizure

Kratke Frizure za Ovalno Lice

Ova varijanta sa pokrivenim licem je očigledno pogrešna, jer stvara iluziju četvrtastog lica.

Primećujete kako se sjajni ovalni oblik lica potpuno izgubio, što zbog šiški koje padaju do linije očiju i naglašavaju četvrtastost, što zbog previše kose koja sa svih strana guši lice.

Primer dobre srednje frizure

Srednje Frizure za Ovalno Lice

Ova paž frizura do brade, sa šiškama na stranu, divan je primer dobre srednje frizure za ovalno lice.

Iako je sama frizura okruglastog oblika, predeo oko brade sjajno balansira lice i vraća ga u proporciju. Još jedna od mnogobrojnih prednosti ovalnog lica!

Primer loše srednje frizure

Srednje Frizure za Ovalno Lice

Ova frizura ima previše kose koja prekriva i guši ovaj idealni oblik lica, dok je sa druge strane najizraženiji četvrtasti oblik koji ova frizura čini.

Frizura treba da upotpunjuje lice (da prati zeleni okvir oko slike), a ne da ga prekriva.

Primer dobre duge frizure

Duge Frizure za Ovalno Lice

Ova jednostavna, blago talasasta frizura do ispod ramena, podeljena malo sa strane i bez šiški, sjajan je izbor duge frizure za ovalno lice.

Ova frizura ističe ovalni oblik, najviše zahvaljujući nedostatku šiški. Ako želite šiške potrebno je samo da malo smanjite volumen sa strane ili ga dodate na vrhu.

Primer loše duge frizure

Duge Frizure za Ovalno Lice

Ova frizura je ok samo ako vam je jedino bitno da budete trendi. Inače ona ne čini ništa da istakne ovalni oblik vašeg lica. Duge šiške samo skraćuju ukupnu dužinu lica, čineći ga kraćim nego što jeste.

Ovo svakako nije najbolji primer duge frizure za ovalno lice.

Zapamtite, možete da eksperimentišete koliko želite, ali imajte na umu ono najvažnije: sklonite kosu sa lica i dozvolite drugima da uživaju u vašoj prirodnoj lepoti.

Dakle, idealan savet oko izbora frizure za ovalno lice mogao bi da glasi:

Probajte sve, uživajte u svemu!

Iskreno se nadamo da smo uspeli da vam dočaramo koliko su oblik i geometrija bitni za izbor dobre frizure za ovalno lice. A videli ste i kako da iskoristite mnogobrojne prednosti ovalnog lica i naterate kosu da radi za vas i vašu lepotu.

Sada kada znate sve što je bitno, pogledate galerije kratkih i dugih frizura, možda dobijete ideju za vašu novu frizuru.

I ne zaboravite, za lepu frizuru nije dovoljan samo pravi izbor, već i pravilna osnovna nega kose.


A šta VI mislite o ovome što ste upravo pročitali?

FACEBOOK

NEWSLETTER

Prijavite se za redovna obaveštenja o novim sadržajima na sajtu.