Idealne i pogrešne frizure za okruglo lice

Okruglo lice odaje izgled prirodne lepote, zdravlja i mladalačke energije. Mnogobrojne su frizure za okruglo lice, iako se pogrešno veruje da je taj izbor veoma mali.

Šta god radili sa frizurom morate da zapamtite jedno prosto, ali zlatno pravilo: okruglom licu je potrebno "dodati" dužinu, odnosno "smanjiti" širinu. Uvek ovo imajte na umu i nećete pogrešiti.

Da bi ovo pravilo mogli uspešno i da primenite pokazaćemo vam kako da najlakše i najbolje "produžite" odnosno "suzite" lice i koje su to idealne frizure za okruglo lice, a koje spadaju u grupu "ni pod razno".

Idealne frizure za okruglo lice

 • Slojevite frizure sa maksimalnim volumenom na vrhu i minimalnim sa strane. Ovakve frizure stvoriće iluziju užeg lica i sjajan su način da ih produžite, naročito ona "kraća" lica.

 • Duge talasaste frizure ili srednje frizure dužine ispod brade, koje idu tik uz obraze. Obratiti pažnju na deo frizure oko jagodica i obraza, jer je to mesto idealno za stvaranje privida uskosti.

 • Probajte i stepenasti bob, odnosno kosi paž, koji se od pozadi spušta uz lice do ispod brade.

 • Šiške: Najbolje su varijante frizura bez šiški, ali recimo duge šiške koje možete skloniti u stranu su odličan izbor, jer će produžiti vaše lice. Kraće šiške takođe dolaze u obzir, ali samo kod kratkih frizura i samo podignute (kao na primeru dole).

 • Mali trik prilikom farbanja: Probajte sa tamnijim tonovima sa strane i svetlijim pramenovima na vrhu. Stvorićete privid veće dužine lica.

Pogrešne frizure za okruglo lice

 • Frizure koje dodaju volumen sa strane, kao recimo bob dužine do brade ili srednje frizure sa delovima izbočenim od lica (kao na primeru dole). Takve frizure čine da lice izgleda šire i zato ih treba po svaku cenu izbegavati. To se pogotovo odnosi na kraće frizure.

 • Frizure dužine do brade sa izraženom okruglastom linijom koja dodaje širinu i pojačava zaobljenost lica.

 • Frizure koje su punije u predelu ušiju, jer je lice najšire upravo u predelu obraza i ušiju i izgledaće šire nego što jeste.

 • Dužim ravnim šiškama ne prilazite, one će samo još više proširiti i naglasiti okruglost lica.

 • Trebalo bi izbegavati i ekstremno duge i ekstremno kratke frizure.

 • Frizure gde je kosa na bilo koji način sklonjena sa lica prema na nazad. Drugim rečima, ograničite vezanje u rep samo kod kuće.

 • Frizure sa jednakom dužinom kose. Slojevito šišanje je mnogo bolja opcija i za kratke i za duge frizure.

A da bi vam bilo još jasnije, pogledajte i na primerima kratke, srednje i duge kose, koje su dobre, a koje loše frizure za okruglo lice:

Primer dobre kratke frizure

Kratke Frizure za Okruglo Lice

Ova frizura dodaje visinu i čini da lice izgleda duže nego što ustvari jeste. Ljudi sa okruglim licem treba da dodaju visinu, a ne širinu, što ova frizura upravo i čini.

Ovo je samo jedan od dobrih primera, zato obavezno pogledajte i naš izbor 10 idealnih kratkih frizura za okruglo lice, i uz savete kako da ih napravite i pravila koja ste naučili budite sami kreatori savršenog stila.

Primer loše kratke frizure

Kratke Frizure za Okruglo Lice

Nije teško primetiti kako ova frizura čini lice još širim i okruglijim. Šiške skraćuju lice, dok izbočeni delovi sa strane dodatno proširuju lice.

Ovo je odličan primer kratke frizure koju treba izbegavati.

Primer dobre srednje frizure

Srednje Frizure za Okruglo Lice

Ova frizura doprinosi postizanju ovalnog oblika (što je i cilj). Kosa je na stranama zabačena iza ušiju i sjajno pomaže sužavanju lica, dok izostanak šiški otkriva i ističe čelo i lice dobija na preko potrebnoj dužini.

Podeljena po sredini, ova frizura takođe doprinosi i jednakoj podeljenosti lica, što ga dodatno izdužuje.

Primer loše srednje frizure

Srednje Frizure za Okruglo Lice

Na ovom primeru se jasno vidi kako dodavanje širine, umesto dužine, može dovesti do katastrofe. Kratke ravne šiške skraćuju lice, dok izbočeni delovi u predelu brade još više naglašavaju širinu i okruglost.

U principu lepa, ali definitivno pogrešna frizura za okruglo lice.

Primer dobre duge frizure

Duge Frizure za Okruglo Lice

Ovo je idealan primer duge slojevite frizure za okruglo lice. Središnji deo doprinosi podeljenosti lica na dva jednaka duguljasta dela, a izostanak šiški ujedno znači i izostanak dodatnog skraćivanja lica.

Ustvari, ravna kosa bi bila još bolja, ali ovde se najbolje vidi kako se prilikom izbora frizure "sve vrti oko oblika".

Primer loše duge frizure

Duge Frizure za Okruglo Lice

Ovde se najbolje vidi kako okruglo lice i okruglasta frizura nikako ne idu zajedno. Iako dosta volumena na vrhu glave dobra stvar, ova frizura dodaje širinu sa strane i čini lice većim i neverovatno okruglim. Ove šiške nisu loše, ali previše pokrivaju lice.

Ovo je još jedan očajan izbor frizure za okruglo lice.

Iskreno se nadamo da smo uspeli da vam dočaramo koliko su oblik i geometrija bitni za izbor dobre frizure za okruglo lice. A videli ste i kako da doskočite lošim osobinama okruglog lica i naterate kosu da radi za vas i vašu lepotu.

Sada, kada znate sve što treba da znate, pogledajte naše jedinstvene galerije kratkih, dugih i bob frizura i bez straha od greške odaberite vašu novu frizuru.

I uvek imajte na umu da za savršenu frizuru nije dovoljan samo pravi izbor, nego i pravilna nega kose.


A šta VI mislite o ovome što ste upravo pročitali?

FACEBOOK

PROČITAJTE JOŠ...

Najlepse kratke frizure za okruglo lice

10 KRATKIH FRIZURA SAVRŠENIH ZA OKRUGLA LICA

Proverite kako izgledaju i kako napraviti najlepše kratke frizure za okruglo lice.

NEWSLETTER

Prijavite se za redovna obaveštenja o novim sadržajima na sajtu.