BRAZILSKO ISPRAVLJANJE KOSE

Da li je brazilsko feniranje štetno po zdravlje?

Ovo je izuzetno vruća tema oko koje se u svetu već godinama vodi velika rasprava.

Da li je Brazilsko Feniranje Opasno po Zdravlje

I dok jedni tvrde da je brazilsko ispravljanje kose potpuno bezopasno, drugi pokušavaju da dokažu da tretman može biti izuzetno štetan po zdravlje, kako osoba kojima se radi tretman, tako i frizera koji ga izvode.

O čemu se zapravo radi?

Čitava buka oko ovog tretmana diže se ustvari zbog formaldehida, hemijskog jedninjenja za koje mnoge svetske zdravstvene organizacije smatraju da je kancerogeno, a koje se navodno nalazi u većini proizvoda za brazilsko feniranje.

Zašto navodno? Zato što je formaldehid ustvari gas i kao takav on nije prisutan u ovim preparatima. Ono što se nalazi u njima je metilen glikol, jedinjenje iz kojeg se, usled delovanja visoke temperature (pegle za kosu), oslobađa formaldehid.

Međutim, on se ne zadržava u kosi, već isparava u vazduh. I zato ukoliko salon ima mogućnost dobrog provetravanja ovo ne bi trebalo da bude problem za osobu kojoj se radi tretman, jer će ona vrlo kratko biti izložena ovim isparenjima.

Problem bi mogli da imaju frizeri koji se svakodnevno izlažu ovom jedinjenju i za njih bi bilo poželjno nošenje zaštitnih maski.

Dalje, na raznim stranama se mogu čuti pritužbe nezadovoljnih klijenata, kako im je tretman oštetio kosu, pa čak i da je nakon tretmana počela da im opada kosa. Moguće je da je to istina, odnosno da je opadanje kose u njihovom slučaju stvarno i povezano sa tretmanom. Sa druge strane, veliki broj prezadovoljnih žena širom sveta će vam reći da nemate zašto da brinete.

Ne treba zaboraviti da isto tako postoje i mnoge druge stvari i tretmani, za koje je opštepoznato da mogu dovesti do oštećenja, kao i do opadanja kose, pa ih svejedno svakodnevno svesno koristimo.

Ono što je sigurno je da najveću ulogu u svemu ima osoba koja radi tretman, odnosno njena stručnost i naravno proizvod koji se koristi.

Postoji i druga opcija, a to je da se za brazilsko ispravljanje kose koriste proizvodi bez formaldehida, odnosno metilen glikola. A ako se pitate zašto bi onda neko uopšte i koristio proizvode sa formaldehidom, tu se radi o sledećem:

Neka istraživanja su pokazala da postoje realne osnove za sumnju u učinak keratina prilikom tretmana tj. da je za rezultate tretmana zaslužan upravo formaldehid, čiji molekuli reaguju sa proteinima u kosi, a da je keratin samo odlična marketinška priča, koja prodaje tretman.

Naravno, ovo se odnosi isključivo na efekat ispravljanja kose i njegovog trajanja više meseci, jer će keratin nesumnjivo regenerisati oštećenu kosu.

Dakle...

Brazilsko ispravljanje kose - DA ili NE?

Na to pitanje, kao što ste i sami mogli da zaključite, nije moguće odgovoriti tako jednostavno i bez određene sumnje. Ovaj članak nije ni imao za cilj da vas ubedi da je tretman potpuno bezopasan, niti da je štetan. Cilj je bio da vam se predstave činjenice i eventualno pomogne u odluci.

Savet: Ako se odlučite za brazilsko ispravljanje kose, potrudite se da se što bolje informišete o salonu, odnosno o stručnosti i iskustvu osobe koja radi tretman, o proizvodima koje koristi i obavezno obratite pažnju da, zbog eventualno nešto niže cene tretmana, u salonu proizvod ne mešaju sa balzamom za kosu, pakovanjem i sl.

Jedna stvar je sigurna: koliko god se budete informisali o ovom tretmanu, čitali forume i slušali tuđa iskustva, na kraju će se, kao i za mnoge druge tretmane, priča manje-više svesti na: koliko zadovoljnih, toliko i nezadovoljnih!


A šta VI mislite o ovome što ste upravo pročitali?

FACEBOOK

PROČITAJTE JOŠ...

Sta je brazilsko feniranje?

ŠTA JE BRAZILSKO FENIRANJE?

Saznajte sve što bi moglo da vas zanima o ovom revolucionarnom tretmanu.

Keratinski tretman kose

KERATINSKO ISPRAVLJANJE KOSE

Ovo su odgovori na 15 najčešćih pitanja vezanih za ispravljanje kose keratinom.

NEWSLETTER

Prijavite se za redovna obaveštenja o novim sadržajima na sajtu.