BALZAM / REGENERATOR ZA KOSU

Vrste, odabir i pravilno nanošenje

Svi ih koristimo! Ali znate li važnost upotrebe i kako to pravilno činiti? Upotreba regeneratora za kosu je drugi (ali ne manje važan) korak ka zdravoj kosi.

Regenerator / Balzam za Kosu

Regenerator hrani i neguje kosu, hidrira je i čini sjajnijom. On sprečava njeno pucanje i omogućava lakše češljanje.

Zato je veoma bitno da ga svi koristite, bez obzira na tip kose. A za one sa oštećenom i suvom kosom, kao i farbanom ili hemijski tretiranom kosom, balzam za kosu je "pod obavezno".

Izbor pravog regeneratora za kosu i prave količine je važnije nego što mislite!

Kao i sa šamponom, bitno je koristiti pravi balzam i pravu količinu balzama za kosu. U zavisnosti od tipa kose vodite računa o sledećem:

  • Za suvu i poroznu kosu koristite hidrirajući regenerator za kosu
  • Za masnu kosu odaberite balzam bez ulja
  • Za oštećenu kosu koristite balzam sa dodatkom proteina

Uvek gledajte da kupujete kvalitetnije (da, i skuplje) balzame, a kosa će vam se već odužiti na najsjajniji mogući način.

Što se tiče količine, sipajte na dlan sličnu količinu kao i kod šamponiranja i sigurno nećete pogrešiti:

  • Za kratku kosu krug prečnika oko 1.5 cm
  • Za srednju dužinu kose krug prečnika oko 2.5 cm
  • Za dugu kosu krug prečnika oko 4 cm

Kako pravilno nanositi balzam za kosu?

Pre nanošenja balzama potrebno je da iscedite vodu iz kose, pogotovo ako imate dugu kosu. Uradite to nežno (kao i ostale stvari koje radite sa vašom kosom).

Protrljajte balzam izmedu dlanova i nanesite ga na kosu. Laganim pokretima prstiju ili četkom sa širokim zupcima rasporedite ga po čitavoj kosi, u pravcu od temena ka vrhovima. Nikada nemojte nanositi balzam po temenu, jer može dovesti do preteranog mašćenja i iritacije i svraba vlasišta. Ako imate dužu kosu nanesite dodatno još malo balzama samo na vrhove.

Balzam držite oko 5 minuta, ako na pakovanju nije drugačije naglašeno. Zatim ga toplom vodom isperite u potpunosti (malo više nego što mislite da je potrebno), prolazeći prstima kroz kosu. Ovo je veoma važno, jer u suprotnom balzam može učiniti da vaša kosa izgleda mlitavo i spljošteno. Pogotovo obratite pažnju na teme, jer kada se kosa osuši moglo bi da izgleda kao da vam je teme masno.

Vrste regeneratora za kosu

Leave-in regeneratori

Ovi regeneratori se ne ispiraju, a najčešće se prave u obliku spreja ili kreme. Veoma su pogodni za tanku i slabu kosu.

Intenzivni regeneratori za dubinsko hranjenje (Intensive/Deep)

Deluju kao blaža maska i prava su poslastica za kosu. Vraćaju sjaj, mekoću i čvrstinu kosi, koja pati zbog česte upotrebe farbe i fena ili usled spoljašnjih uticaja vetra, kiše, vlage, sunca, morske soli ili hlorisane vode.

Izborom ovog tipa regeneratora nećete pogrešiti, bez obzira na stepen oštećenja kose.

Rekonstruktivni regeneratori (Reconstructor/Repairer)

Ovo su najintenzivniji regeneratori koji rekonstruišu vlasi, a namenjeni su hemijski tretiranoj kosi, na primer onoj koja je tretirana minivalom. Ove formule za dubinsko tretiranje sadrže proteine i druge sastojke za ojačavanje oslabljene, ispošćene i isušene kose.

I preostao vam je još treći korak osnovne nege kose. To je ujedno i korak na kojem se najviše greši i najviše štete nanosi kosi. Naravno, u pitanju je sušenje kose.

Ako ste možda propustili prvi korak, ovde možete pogledati kako se pravilno pere kosa.


A šta VI mislite o ovome što ste upravo pročitali?

FACEBOOK

NEWSLETTER

Prijavite se za redovna obaveštenja o novim sadržajima na sajtu.